Excursie naar het Wijndomein St. Martinus te Vijlen
Excursie naar het Wijndomein St. Martinus te Vijlen.
Na alle hartelijke begroetingen en herverdeling van ons te berijden wagenpark togen we op vrijdag 15 oktober 2021 naar het dorp met de hoogste torenspits van Nederland n.l. Vijlen in het bijzonder te Rott bij de wijngaard van Stan Beurskens. Wij gingen voor een voettocht met bezichtiging van de druivenstatus (welke dit jaar door het plaatselijk klimaat niet zo bijster was te noemen met 50% minder oogst en veel schimmel op de druiven, die dan nauwgezet op tijd geplukt dienden te worden!)
Dat bleek maar al te meer, zoals wij zagen, want de plukkers, relatief zeker meer dames, liepen als verzopen katten met hun geplukte oogst door de regen tussen de wijnranken door opgetrommeld door Stan Beurskens zelf voor de lunch, wat als vrijwilligersbijdrage te samen met een fles wijn van het domein beschouwd kon worden. Zelf stonden we ook als natte toehoorders rondom Michel de la Haye; gelukkig diegenen, die de guts hadden laarzen bij zich te hebben, want de combinatie regen en löss deed ons zowat aan de grond nagelen. Beneden had het hemelwater grote plassen op de weg naar de wijnmakerij gevormd, zodat de laarzen weer schoon de auto in konden.
Michel gaf ons een heldere uiteenzetting over het hele druiven- en wijnproces met veel kennis van zaken; ter plekke is hij dan ook ”event manager”. De tijd in de wijngaard viel ons een plensbui ten deel , zodat we kouwelijk en met veel wijn-appetijt de kelders, 3-tal etages in de grond, indoken. Met verbazing zagen wij het technisch spektakel aan. Veel roestvrij staal met uitlaten voor het koolzuur, dat bij de gisting vrijkomt! Wij overwogen een denkertje over onze klimaatbelasting:
Door de opwarming van de aarde kan er steeds meer wijn geproduceerd worden op meer noordelijke hellingen en dus door de bijhorende gisting ook meer CO2. Dus door de hogere temperatuur op aarde geeft de wijnbouw eigenlijk nog meer stijging van de temperatuur door de CO2 !! Alle roestvrijstalen vaten zijn van buiten zo gepolijst, dat er geen lachspiegel effect ontstaat, bij het telkens analyseren van de kwaliteit tijdens het gisten – een handeling, die alleen aan Stan Beurskens gegeven is . Bij de houten vaten kregen we pas het echte wijngevoel.
Dit zal onze blijvende Indruk vormen van het lageringsproces der betere wijnen. Idee: 1 houten vat van ongeveer 1000 liter gaat in Vijlen 2 jaar mee en kost een slordige 2000 Euro . Vooral iedere keer proeven en meten tijdens dit liggingsproces lijkt een belangrijk en gewild onderdeel van het wijnmakers gilde. NB Ik had een patiënt, die hem graag lustte, en besloot zelf wijn te maken. Iedere keer toog hij naar de zolder om de voortgang te meten en hield zo uiteindelijk geen edel nat meer over!
De proeverij zelf was het hoogtepunt en begon met een “funkelwien” (2015) De overige wijnen hadden toepasselijke namen zoals van de vrouw en kinderen van Stan, personeel en natuurlijk de gerenommeerde wijn “het bergdorpje”! We kregen 4×2 kletskes te proeven o.a. de” bergdorpjes” rood en wit, de “Olivier” volgens kenners de lekkerste rode wijn uit Limburg, de “7 zonden” en de “Johannes” genoemd naar vader Hans , de oprichter van de wijngaard in 1980 .
Als gerecht waren er streekproducten als wildwijnham, worst en kazen met een aroma van het droesemschraapsel aan de binnenkant der houten wijnvaten. Je moet er maar op komen, typisch Stan!
Na het kopen van een niet gering aantal flessen Vijlense wijn met ons allen verhoogden wij de omzet weer enigszins van deze bijzondere wijngaard. Verder grote dank aan Hans Paumen voor het succes van deze dag!!
Groeten van de schrijver dezes, Ton Ariëns.
N.B. voor een verdere historie van het wijndomein “St. Martinus” onder bezielende leiding van Stan Beurskens zie: internet; “Hoe Stan Beurskens de beste wijnmaker van Nederland werd.”